Dodatna ponudba proizvajalcev in prodajalcev prenosnikov

Pri nakupu prenosnika je treba seveda paziti na to, kaj kupimo. Najprej je treba imeti v mislih zmogljivost in funkcionalnost naprave, saj mora biti prenosnik sposoben opravljati delo, za katerega ga potrebujemo. Nato izbiramo tudi med različnimi barvami in drugimi vizualnimi popestritvami, na koncu pa je dejavnik tudi cena. Poleg tega pa se ponudbe prodajalcev razlikujejo še v nekaterih podrobnostih. Te so včasih odvisne od prodajalcev samih, včasih pa tudi od proizvajalcev. Ker ti dodatki lahko znatno vplivajo na ceno, je treba pretehtati, ali bodo koristni ali ne.

Garancija

GarancijaUgodnost, ki bi jo pravzaprav težko šteli med dodatno ponudbo, glede na to, da je v mnogih primerih nujna pri prodaji elektronskih naprav, je garancija. Prenosniki v redni prodaji pri zanesljivih prodajalcih imajo garancijski rok, katerega določa proizvajalec. Garancija je seveda zelo uporabna zadeva, saj lahko odpravi mnoge nevšečnosti, ki se lahko pojavijo že ob običajni uporabi računalnika skozi čas. Nekateri proizvajalci so pri garancijskih pogojih zelo dobrodušni – na misel pride Toshiba, ki ponuja večletno »se zgodi« garancijo, ki krije tudi poškodbe ob raznih nezgodah. V vsakem primeru pa je garancija seveda dobrodošla. Ni pa vedno smiselno doplačevati za podaljšan garancijski rok – ta opcija je namenjena predvsem zahtevnejšim poslovnim uporabnikom.

Dodatna oprema

Tako proizvajalci kot prodajalci lahko k prenosniku priložijo tudi kakšno dodatno strojno ali programsko opremo. Vsekakor je vredno vnaprej preveriti, ali je prenosnik opremljen z operacijskim sistemom, ki je v večini primerov vreden doplačila, medtem ko gre pri drugih programih pogosto le za preizkusne oziroma časovno omejene različice, ki so sicer uporabne, a v večini primerov ne upravičujejo višje cene. Med strojno opremo, ki se včasih najde v kompletu z novim prenosnikom, pa so uporabne računalniške torbe, miške in podobne zadeve, ki včasih terjajo doplačilo, včasih pa tudi ne. Brezplačni dodatki so vsekakor dobrodošli, pa tudi doplačilo za opremo, ki jo boste v vsakem primeru potrebovali in uporabljali, je smiselno.