Je najzmogljivejši prenosnik najboljša izbira?

Zmogljiv prenosnikIzbira pri nakupu novega prenosnega računalnika ni mačji kašelj, saj je ponudba zelo pestra, modeli pa se med seboj zelo razlikujejo. Treba se je torej posebej posvetiti nekaterim lastnostim, ki naredijo določen prenosnik dober nakup, te lastnosti pa seveda niso odvisne le od računalnika, temveč tudi od uporabnika. Vsak ima namreč svoje želje in zahteve, kar je treba pri izbiri upoštevati. Zato nakup najboljšega možnega računalnika ni vedno najboljša odločitev.

Uporabnost prenosnika

Na prvo mesto bomo zato postavili uporabnost prenosnika. Pomembno je, da pri izbiri novega računalnika točno veste, kaj želite z njim početi in kaj mora omogočati. Tudi z nakupom še tako zmogljivega prenosnika se namreč lahko opečete, če ne upoštevate svojih potreb. Nezahtevni uporabniki s tem seveda nimajo toliko težav, saj praktično vsak sodobni prenosnik na prodajnih policah zmore poganjati osnovno programsko opremo za vsakdanja opravila, a že hitro se lahko izkaže, da manjka kakšen pomemben element. Paziti moramo na primer na priključke, če želimo ob prenosniku uporabljati tudi zunanje naprave, preveriti je treba, ali ima izbrani model optIčno enoto, če bomo uporabljali zgoščenke in tako naprej.

Zmogljivost prenosnika

Ko imamo svoje želje in potrebe točno določene, ni težko ugotoviti, kako zmogljiv prenosnik potrebujemo. Pri tem seveda pazimo na moč procesorja, kapaciteto delovnega pomnilnika in zmogljivost grafične kartice, ne pozabimo pa še na kapaciteto in hitrost trdega diska oziroma SSD pogona. Na račun komponent, ki jih ne bomo potrebovali, lahko kar nekaj prihranimo, tako da nakup najbolj zmogljivega računalnika ni vedno smiselna odločitev. Če bomo potrebovali računalnik le za poslovno rabo, je nakup takšnega z zmogljivo ločeno grafično kartico nesmiseln.

Prenosnik mora biti zmogljiv tam, kjer je to pomembno. Namesto nepotrebne zmogljivosti, ki je ne nameravamo izkoristiti, pa lahko uživamo v nižji ceni, pa tudi nižji teži, kompaktnejšemu dizajnu, varčnejšem delovanju in podobnih prednostih.