Potovalni prenosnik

Prenosniki za popotnike

Če tudi vi pogosto potujete, bodisi iz užitka bodisi službeno, potem gotovo veste, da je prenosnik edina smiselna rešitev za ohranjanje stika z digitalnim svetom na poti. Poslovneži dandanes praktično ne morejo brez prenosnika, pa tudi sicer pride mobilen računalnik še kako prav. V določeni meri lahko prenosnik nadomestijo tablice in pametni telefoni, a ti še vedno ne morejo prekositi funkcionalnosti in zmogljivosti prenosnikov. Vseeno pa dolga pot od prenosnega računalnika terja nekaj več kot običajna uporaba doma.

Prenosniki z vrhunsko avtonomijo delovanja

Potovalni prenosnikNajbolj pomembna komponenta prenosnika na dolgi poti je vsekakor baterija, saj le ta omogoča delovanje računalnika takrat, ko v bližini ni nobene električne vtičnice. Ne glede na to, ali ste na letalu ali v šotoru, se lahko zanesete le na baterijo prenosnika, ki pa ima v vsakem primeru omejeno kapaciteto. Res pa je, da se nekateri prenosniki v tej vlogi obnesejo veliko bolje kot drugi. Najboljši prenosniki v tem oziru bodo navdušili z dolgotrajno avtonomijo, ki presega 10 ur. Tisti najzahtevnejši uporabniki bodo izbrali izdelke, kot je na primer Lenovo ThinkPad X260 s 6-celično baterijo – takšni računalniki delujejo tudi več kot 17 ur pri rednem brskanju po spletu in drugih nezahtevnih opravilih!

Težavo za popotnike pa predstavlja kompromis med kompaktnostjo in avtonomijo. Baterija je namreč pri mnogih prenosnikih največja in najtežja komponenta, zato proizvajalci v želji po manjših dimenzijah in nižji teži zmanjšujejo tudi baterije. To seveda pomeni, da se krajša avtonomija delovanja. Če želite prenosnik, ki je majhen in lahek, ta verjetno brez napajanja ne bo deloval zelo dolgo, medtem ko so prenosniki, opremljeni z zmogljivimi baterijami, navadno nekoliko večji in bolj okorni, ali pa nudijo daljšo dobo avtonomije na račun zmogljivosti drugih vgrajenih komponent.

Ponudba prenosnikov je dovolj pestra, da najdete najrazličnejše prenosnike, primerne za dolgo pot. Morda bo treba skleniti kakšen kompromis, a gotovo boste našli pravi model zase!