Računalniški servis v centru Ljubljane

Računalniški servis

Pred nekaj dnevi sem obiskal računalniški servis v centru LjubljaneTech Trade Center LjubljanaStranka, ki je bila na vrsti, je bila razočarana nad svojim računalnikom. Takoj, ko je bil “ven iz garancije” je začel delati vedno bolj počasi. Hkrati je postajal bolj glasen in “nimam več živcev za to”, je rekla. Serviser je bil prijazen, predlagal, da se prenosnik pregleda, stranka pa ni hotela slišati ničesar, razen cene popravila.
Jaz sem se vmešal, saj sem prišel samo spihat prah iz svojega prenosnika. Podal sem serviserju svoj prenosnik in prosil, če ga lahko očistijo prahu, potem pa sem “malo za hec” vprašal, če si lahko ogledam ssd diske za prenosnike, ker imam premalo rama in katere mi predlaga. Medtem, ko sem gledal po policah, sem prisluškoval pogovoru. Serviser je stranki ponudil čiščenje prahu, saj to v večini primerih zmanjša hrup oz. vrtenje ventilatorjev.

Sistemske zahteve novejših programov
Potem sta prižgala problematičen prenosnik in serviser je takoj povedal, da prenosnik ni bil narejen za windowse 10, ker porabi več rama, opazil pa je tudi office 2013, ki je tudi potrebuje več rama kot njegovi predhodniki. Ker je računalnik imel samo 2GB rama in je bil brez SSD diska, je bil disk zelo obremenjen in posledično tudi glasen. Novejši programi in operacijski sistemi, sem spadajo tudi marsikatere posodobitve, imajo ponavadi višje sistemske zahteve. Ker sem se njunega pogovora naveličal, sem odšel na hitro kavo.

Nasveti in triki računalničarjev

Ko sem se vrnil, sem vprašal, kako bi moj “star računalnik” kar najhitreje delal. Najprej sem dobil odgovor, da če hočem imeti zmogljiv računalnik za nove igre in zahtevne programe, potem potrebujem zmogljiv računalnik. Jaz pa sem hotel optimizirati svoj prenosnik, saj bi ga rad čimdlje uporabljal. Dobil sem take nasvete:

 • SSD disk
  Že kar nekaj časa nazaj sem zamenjal cd-enoto v prenosniku, ker je zame res neuporabna. Vgradil sem SSD disk in to je bila ena izmed boljših naložb. Programi in nasploh ves sistem je postal mnogo hitrejši in še vsi podatki so mi ostali na prejšnjem – HDD disku. Menjava Cd enote za SSD disk pri prenosniku mi je vzela veliko časa in tudi živcev, tako da bom to naslednjič raje prepustil komu drugemi, ki ima za to bolj primerno orodje in izkušeno osebje.
 • Premalo RAM-a
  Sistem ima na trdem disku rezerviran prostor, ki ga uporablja kot virtualni RAM, če le-tega ni zadosti za izvajanje naloge, ki mu je bila naložena. SSD diski so veliko hirejši in bolj primerni za virtualni RAM kot HDD. Kot dodatek, pa HDD diski s časom in intenzivno uporabo (kot je Uporaba diska za virtualni ram) izgubljajo na hitrosti.
 • Programska oprema
  Pri programski opremi je sevega pomembno kaj res potrebujemo. Primer: Meni kot nezahtevnemu uporabniku je predlagal mobile office 2003 in file format converter. Mobile office zato, ker se ne instalira na sistem, zatorej se sistem nič ne spremeni. Ker pa office 2003 ne zna prebrati docx, pa je tu converter, ki deluje avtomatsko. Zaenkrat še nisem imel nobenega problema, in veliko uporabljam excel, word, včasih pa tudi power point.
  Predlagal mi je tudi optimizacijo sistema, pregled virusov in neželjene programske opreme, vendar se za to še nisem odločil. Mogoče enkrat v prihodnosti in na daljavo. Najraje tako, da lahko od doma spremljam in se zraven še kaj novega naučim.
 • Testiranje kakovosti sistema
  Če se pojavi težava, za katero ne najdemo vzroka, je lahko znak, da se je neka komponenta računalnika pokvarila oz. se je začela kvarit. V takem primeru bi bilo pametno testirati računalnik. Programe lahko najdete na spletu sami, nekateri vam lahko stestirajo računalnik kar na daljavo, na računalniškem servisu pa to sploh ni problem.

In še najboljši nasvet,ki je najcenejši in lahko najhitreje odpravi problem. Če vaš računalnik ali prenosnik postaja vedno glasnejši, obrišite prah ter spihajte reže in ventilatorje (previdno če imate kompresor!), saj je prah eden izmed najpogostejših problemov pri hlajenju računalnikov.