Tablični računalnik in prenosnik v enem

Prenosni računalnik, ki je podoben prenosnikom in tablicam

Na trgu sodobnih prenosnih naprav je ogromno prostora za sproščanje kreativnosti inženirjev proizvajalcev teh naprav. Tako lahko na prodajnih policah najdemo zanimive izdelke, ki zapuščajo tradicionalne okvire tablic oziroma prenosnikov in ustvarjajo nove kategorije, ki so pisane na kožo bolj ali manj širokemu spektru uporabnikov. Posebej tu izstopajo naprave, ki združujejo oboje v enem, torej tiste, ki lahko funkcionirajo kot tablice ali kot prenosniki.

ASUS TransformerbookGlavna lastnost takšnih naprav je ta, da imajo vse nujne komponente vgrajene v ohišju zaslona, katerega je možno brez težav odstraniti s tečajev in prenašati naokoli kot tablico. Seveda je zaslon občutljiv na dotik, tako da ostane naprava v vsakem primeru uporabna. Tablični del torej zajema vse potrebne komponente, medtem ko podstavek nudi še prednosti, lastne prenosnikom. Poleg tipkovnice in sledilne ploščice imajo nekateri modeli tu vgrajeno tudi dodatno baterijo, kar je vsekakor dobrodošla razširitev avtonomije delovanja naprave. Poleg tega je podstavek opremljen še s priročnimi priključki, ki napravo res spremenijo v pravi prenosnik.
Tovrstne naprave torej združujejo prednosti tablic in prenosnikov, ne da bi zahtevale dokončno odločitev za eno ali drugo. Uporabniki teh naprav hvalijo predvsem izjemno mobilnost in praktično uporabnost na poti, hkrati pa poudarjajo široko funkcionalnost pri uporabi naprave v načinu prenosnika. Vsekakor je ta rešitev odlična za tiste, ki se ne morejo odločiti pri izbiri med tablico in prenosnikom – če tudi vam prednosti ene in druge možnosti niso odločilne, bo morda prava izbira prav kombinacija obojega. Kategorija med prenosnikom in tablico je polna zanimivih izdelkov, ki nudijo pestro izbiro pri zmogljivosti, velikosti in funkcionalnosti, tako da lahko prav vsakdo dobi kaj zase.